X
Problemen met bewegen - Caretomove.nl Centrum voor bewegingsdiagnostiek en behandeling

 

 

Informatiefolder Care to Move over de TLI-Brace voor volwassenen

 

 

Doel van de informatie:

Het doel van deze informatiefolder is om nadat u van de orthopeed te horen hebt gekregen dat voor het rugprobleem een brace (ook orthese genoemd) ingezet gaat worden, u in te lichten over de achtergrond van de gevonden afwijking en het doel van de behandelingen. 

 

 

Introductie:

Het klinkt lastig, of misschien wel ouderwets. Iets om het lijf dragen voor een chronisch rugprobleem lijkt een vervelend iets voor de “rest van het leven”.  Maar dat ligt bij deze aanpak anders!

Voorheen werd er over een korset gesproken en hoor je nu nog negatieve verhalen over “korsetten”: stijf, vervelend, benauwd, niet kunnen bewegen, ze maken de spieren lui etc., etc.

Omdat onze vorm gebaseerd is op goed onderbouwde en op resultaat onderzochte correctievorm, die we bij kinderen gebruiken bij scoliose en kyfose, en TLI-brace wordt genoemd, spreken we met deze “soft-vorm” ook van een TLI-brace.

 Maar een TLI-brace zit prettiger, is elastisch en werkt anders dan de voorheen gebruikte bracevormen!

 

Waar staat TLI voor?

TLI is de afkorting van thoracolumbale lordose interventie en geeft aan wat de brace doet: hij brengt met speciaal gevormde baleinen het middenstuk van de rug weer in de natuurlijke holling, waardoor de onderrug weer beschermd wordt. Het werkt zo goed, omdat juist de spieren weer geactiveerd worden de rug mooi op te strekken.

 

Welke problemen komen voor de TLI-brace in soft vorm (orthese) in aanmerking?

Alle pijnsyndromen in de onderrug, ook wanneer pijn in de rug gepaard gaat met problemen in de benen (pijn, uitstraling, zwakte, tintelingen, rusteloosheid, niet mee willen komen bij lopen etc.).

Het overgrote deel van dit soort klachten heeft verband met een slechte houding, die, al dan niet bekend bij u, zich in de jeugd ging ontwikkelen. Bij een zichtbare slechte houding zien we op MRI, dat de verhoudingen inwendig niet meer kloppen: de zenuwbanen liggen niet meer vrij! De bekende houdingsstoornissen scoliose, kyfose ( inzakkende rug) en Scheuermann worden dan ook al eeuwen met korsetten of later braces genoemd behandeld.

 

Hoe kom ik aan mijn rugklachten en wat is de relatie met slechte houding?

Het is duidelijk gemaakt, dat het vele zitten en vooral verkeerd zitten hier grotendeels de “schuld” van is. Dat werd vroeger door u vast vele uren per dag minder gedaan dan door de jeugd nu, maar sinds de komst van de TV en de zitbank in onze huizen en het verdwijnen van schoolbanken en echt goede gymnastiekles op school, ontkomt geen rug aan de inwerking van zitten. De echt goede houding met ook soepelheid in de rug komt nog zelden voor.

Als de houding niet goed ontwikkeld is hebben de tussenwervelschijven het heel moeilijk. Die zakken door verkeerde en te veel druk in wat “slijtage” oplevert.  

 

Waarom moet ik nu een brace?

Niets moet! U krijgt waarschijnlijk al oefentherapie bij de César/Mensendieck therapeut of fysiotherapeut. U kunt uw leefstijl stevig verbeteren: weinig zitten en vooral zoveel mogelijk actief zitten.  Als dit onvoldoende helpt om de pijn weg te krijgen of als uw een echt “steuntje” hierbij nodig heeft, dan brengt TLI een groot voordeel. Ook als er loopproblemen door voorovergezakte houding zijn opgetreden dan is het heel goed om een brace mee te laten helpen om de houding weer in de goede richting te krijgen. Zenuwen vinden dat fijn!

 

Hoe komt mijn brace eruit te zien?

De TLI-brace gaat uit van de optimale houding. Het zal niemand opvallen, dat u hem draagt.

Hij is verder bijna geheel elastisch, zodat er geen belemmering is bij welke vorm van bewegen dan ook.

De orthopedisch instrumentmaker bij ProReva zal de rompmaten opnemen en evt. scannen om een goede passing te krijgen. De brace wordt dus persoonsgebonden en met de hand gemaakt!  Als de brace bijna klaar is zult u een keer bij ProReva kunnen passen en de brace meekrijgen.  Dan kan er een afspraak bij de specialist gemaakt om na een paar weken dragen samen te kijken of de brace goed zit en daadwerkelijk zijn werk goed doet. Bijna altijd is er dan al een versterkte correctie door een aanpassing aan te brengen.

 

Hoe lang moet ik de brace dragen?

Het zal een kwestie van opbouwen en wennen zijn. Binnen een week kan dat zover zijn. Een soft brace wordt alleen overdag gedragen. Het prettigst is het over een onderhemdje te dragen.

Het is belangrijk om uw manier van zitten ook aan te passen. Voor de rug is het aanleren van een actieve zithouding, bv. Juist voorop de stoel en liever TV kijken rechtop aan tafel, dan ingezakt op de bank.

 

 

Hoe wordt de rug en de brace gecontroleerd?

U maakt bij het krijgen van de brace zelf een afspraak bij Care to Move voor een 4-6 ween later.

Meestal kan de orthopeed de werking direct beoordelen en kan de correctiekracht weer vergroot worden. Soms is de instrumentmaker aanwezig, anders rijdt u direct bij ProReva langs.

 

Krijg of houd ik de begeleiding van de fysio/oefentherapeut?

Ja. Begeleiding door een fysio/ oefentherapeut vinden we erg belangrijk. Er moet wel van dezelfde TLI-principes worden uitgegaan. We hebben een voorkeur voor therapeuten, die de cursus over houding bij hun beroepsverenigingen KNGF en VvOCM in samenwerking met Houding Netwerk Nederland Ligoefeningen om een mooie, lange, holle rug te maken, zitoefeningen om de kracht van de spieren aan de achterzijde te verbeteren, oefenen om de stijve korte spieren weer soepel te maken zijn de belangrijkste.

 

En als ik nog vragen heb?

Stel ze op het spreekuur bij de arts of stuur een mail.  Heb je specifieke vragen over de brace of is hier wat mee, dan is de instrumentmaker te allen tijde bereid je te helpen. Heb je vragen over scoliose of Scheuermann of zou je contact willen hebben met kinderen met scoliose dan is er de Scoliosevereniging ( www.scoliose.nl)  

Artikel vanuit Care to Move over TLI bracing: 
https://www.omicsgroup.org/journals/the-development-of-tli-thoracolumbar-lordotic-intervention-as-an-effective-bracing-concept-for-the-postural-spinal-problems--a-review-2


Belangrijke telefoonnummers:

Proreva Deventer:   0570-607613  

Care to Move:       0570-760450         info@caretomove.nl

 

 

OVER ONS

Wij geloven in het verlenen van zorg van de hoogste kwaliteit en het bereiken van volledige tevredenheid van onze patiënten door de gecombineerde inspanningen van ons uitstekende team.

 

Wachttijden: de wachttijd voor de polikliniek bedraagt 1 dag.

Wachttijd download NZa: Wachttijdregistratie

 

LOCATIE

Polikliniek Care to Move
Keulenstraat 8-c
7418 ET Deventer
 

BEL 0570-760450