X
Problemen met bewegen - Caretomove.nl Centrum voor bewegingsdiagnostiek en behandeling


Informatiefolder Care to Move over de TLI-Brace voor kinderen

 

Doel van de informatie:
Het doel van deze informatiefolder is om je uitleg te geven over wat een TLI brace is. En waarom een brace nodig is. We vertellen ook iets over de houdingsproblemen, die met een brace behandeld worden, zoals scoliose, Scheuermann of de (pijnlijke) gameboyrug. Natuurlijk is deze informatie ook voor jullie ouders bedoeld.


 

Introductie:
Leuk is anders.
De orthopedisch chirurg als specialist op het gebied van houding- en rugafwijkingen heeft je onderzocht en is met een plan gekomen. Mogelijk ben je al een tijd aan het oefenen, maar lijkt er meer nodig. 
Na een uitgebreid lichamelijk onderzoek, het doen van testjes en het maken van een houdingsscan is voorgesteld een brace mee te laten helpen.  Er is over scoliose gesproken, of over kyfose of gameboyrug. Maar ook blijkt je rug niet soepel en en zijn veel spieren (bv. hamstrengen) veel te kort. 

Wat zijn dat voor afwijkingen. Scoliose en kyfose?
Scoliose en kyfose, beter gezegd versterkte kyfose, worden de belangrijkste groeistoornissen of houdingsstoornissen van de wervelkolom genoemd. Houdingsstoornis, omdat je geen gezonde houding meer hebt. Vervelend daarbij is, dat de rug ook zijn soepelheid verliest. 

Het is duidelijk gemaakt, dat het vele zitten en vooral verkeerd zitten hier grotendeels de “schuld” van is. 
Meisjes zijn beweeglijker in de gewrichten en dat geeft de rug meer ruimte om weg te draaien. Een scoliose kan zo erg worden, dat alleen een operatie het kan verbeteren. Dus dat willen we voorkomen!
 Bij staan, maar nog beter bij bukken, is duidelijk dat de ribben meedraaien en een bult veroorzaken. Dit noemen we de gibbus. Ook bij versterkte kyfose hebben de wervels problemen om in een mooie holle lijn te blijven. Door verhoogde druk, zeker omdat je als kind heel veel zit, groeien de middelste wervelschijven niet uit en kunnen de wervels aan de voorzijde ook niet lekker groeien. Het bollen van de rug, zeker als deze geleidelijk aan stijver wordt, noemen we een versterkte kyfose. In sommige gevallen zijn de veranderingen dusdanig dat de term Ziekte van Scheuermann gebruikt wordt.

Hoe kom ik aan een scoliose en/of kyphose?
De achtergrond van de scoliose en hyperkyfose worden nu duidelijk. Wel wisten al wel dat scoliose meer bij meisjes voorkomt, dat er een familiaire trend kan zijn, dus dat het beeld voor een deel door de genen bepaald is. Want in gezinnen met een meisje met scoliose, zien we juist ook jongens met een versterkte kyfose. Maar het is vooral het zitten van baby af aan en het steeds meer in elkaar gezakt zitten thuis, op school, of waar we ook met smartphones, tablets etc. bezig zijn , waar de rug krommer door wordt en de nek het steeds moeilijker. 
Het zenuwweefsel, vooral het ruggenmerg, moet samen in lengte opgroeien maar ook intensief samenwerken met de omliggende botten. Dat moet goed gaan, wil je lang gezond blijven.

Waarom moet ik nu een brace?
Je hebt waarschijnlijk al oefentherapie gehad bij de César/Mensendieck therapeut of fysiotherapeut. Als dit onvoldoende helpt om de vorm van de rug te verbeteren of als er zelfs verslechtering is opgetreden dan is ook in jouw geval heel goed om met een brace mee te helpen om de rug in de goede richting op te laten groeien. 

Hoe werkt de TLI-brace?
Andere braces dan de TLI zijn hoger en stijver en duwen inwendig tegen “de bult”. In een TLI-brace krijg je meteen een zo natuurlijk mogelijke houding, d.w.z. een mooie lange holling in midden- en onderrug. Zo wordt je rug als het ware herinnert aan de vorm die de rug had toen het mis begon te gaan. Alle kinderen onder de zes jaar hebben een mooie, lange, holle rug, waarbij het middenstuk van de rug ook nog erg beweeglijk is. Dit willen we met de TLI-brace weer terug halen. De TLI-brace heeft als zeer groot voordeel, dat je er in alle richtingen goed mee kan bewegen. Alleen in elkaar gezakt zitten is niet meer mogelijk. 

Hoe komt mijn brace eruit te zien?
De TLI brace heeft de vorm van een mooi gevormd lichaam. Dat moet je aanspreken, omdat dat precies is wat je het liefste wil. Hij is van kunststof en heeft zachte binnenbekleding. De orthopedisch instrumentmaker zal je lengte, gewicht en enige omtrekmaten van je romp en bekken nemen. Bij ProReva maken ze een 3D scan van je romp en voeren dan in de computer de correctie in. Een speciale machine werkt met deze computergegevens aan het maken van een goede brace, wat door de instrumentmakers klaar wordt gemaakt voor het dragen.  Als de brace bijna klaar is zal je een keer op zijn bedrijf moeten verschijnen om de eerste passing te krijgen. Dan wordt er ook een afspraak bij de specialist gemaakt om samen te kijken of de brace goed zit en of de brace ook daadwerkelijk zijn werk goed gaat doen.

Hoe lang moet ik de brace dragen?
Dat is een kwestie van snel opbouwen ( per uur langer) en wennen. Dat kan in 2 weken al zover zijn.
De voorgestelde draagduur per etmaal hangt af van je leeftijd, de ernst van de bochten en de aanwezige stugheid. Ben je er vroeg bij dan zal tussen 16 en 18 van de 24 uur worden afgesproken. Ben je er laat bij dan kan dit voor het laatste stukje groei weleens een draagduur van 18 tot 20 uur per etmaal betekenen. De TLI-brace is maximaal effectief als je hem tijdens de vele zituren op school draagt! 

Je blijft de brace dragen tot de kans op terugval zeer klein is geworden. Het einde van de groei wil niet zeggen, dat de houding niet meer te verbeteren valt. 

Hoe wordt de rug en de brace gecontroleerd?
Er volgen controles  om de 3 tot 4 maanden bij de orthopeed en de orthopedisch instrumentmaker om te zien of de brace goed werkt en nog goed past.  Je groeit immers en je lichaamsvorm veranderd. Meestal kan er telkens bijgestuurd worden in de vorm van de brace om nog mooiere holling en correctie te verkrijgen. Bij Care to Move wordt de Formetric scan ook na 6-12 maanden herhaald . Het is mooi
Krijg of houd ik de begeleiding van de oefentherapeut?
Ja. Begeleiding door een oefentherapeut vinden we erg belangrijk. Er moet wel van dezelfde TLI principes worden uitgegaan.  Juist gericht oefenen in en uit de brace is van groot belang om je spierstelsel en je rug ook actief de goede kant op te krijgen. Ligoefeningen om een mooie, lange, holle rug te maken, zitoefeningen om de kracht van de spieren aan de achterzijde te verbeteren, oefenen om de stijve korte spieren weer soepel te maken zijn de belangrijkste. 

Alles goed zo’n brace, maar ik schaam me rot. Kunnen anderen het zien?
Dat kunnen we heel goed begrijpen. Net als de mededeling dat je voor scheefgroeiende tanden of kaak een beugel in je mond moet dragen, is de mededeling voor het scheef of krom groeien van je rug een brace moet dragen, geen pretje. Het is van groot belang dat jezelf, maar ook je ouders goed begrijpen waarom de behandeling wordt ingezet. Daarnaast kun je het jezelf gemakkelijker maken door zo snel mogelijk je leraren en je klasgenoten deelgenoot te maken van de behandeling die je voor je rug moet ondergaan. Iedereen begrijpt dat de rug een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam is. Hoe beter de rug beweegt en gevormd is aan het einde van de groei hoe langer je in de toekomst van je rug gebruik kunt maken. Niemand wil later rugpijn krijgen. 

En als ik nog vragen heb?
Stel ze op het spreekuur bij de arts of stuur een mail.  Heb je specifieke vragen over de brace of is hier wat mee, dan is de instrumentmaker te allen tijde bereid je te helpen. Heb je vragen over scoliose of Scheuermann of zou je contact willen hebben met kinderen met scoliose dan is er de Scoliosevereniging ( www.scoliose.nl)  

Belangrijke telefoonnummers:

Proreva Deventer:   0570-607613  

Care to Move:       0570-760450         info@caretomove.nl

 

Bij Houding Netwerk Nederland kun je veel informatie krijgen over houding: 
www.houdingnet.nl   of
www.Facebook/houdingnet


Artikel vanuit Care to Move over TLI bracing: 
https://www.omicsgroup.org/journals/the-development-of-tli-thoracolumbar-lordotic-intervention-as-an-effective-bracing-concept-for-the-postural-spinal-problems--a-review-2

Artikel over bewijs, dat TLI bij scoliose werkt:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18379408

 

 

OVER ONS

Wij geloven in het verlenen van zorg van de hoogste kwaliteit en het bereiken van volledige tevredenheid van onze patiënten door de gecombineerde inspanningen van ons uitstekende team.

 

Wachttijden: de wachttijd voor de polikliniek bedraagt 1 dag.

Wachttijd download NZa: Wachttijdregistratie

 

LOCATIE

Polikliniek Care to Move
Keulenstraat 8-c
7418 ET Deventer
 

BEL 0570-760450